la Moneda Social

Què és la moneda social?
Una moneda social és una eina creada i utilitzada per comunitats, col · lectius i particulars a fi de poder facilitar intercanvis tant de productes com de serveis o de coneixements.
– Són sistemes monetaris de veïnatge basats en la confiança i la reciprocitat.
– En ocasions pot perdre valor amb el temps (“oxidació”) amb l’objectiu que no es pugui acumular.
– Poden ser tan variades en la seva forma i en el seu funcionament com ho són les monedes nacionals.

Aquestes monedes pretenen complementar les deficiències dels diners legals amb els avantatges que té aquest recurs com a dinamitzador del comerç local de proximitat i l’autoocupació.

Per què utilitzar les monedes socials?
Els recursos – productes, serveis i sabers – són en molts casos ignorats per l’economia formal. De la mateixa manera li passa al treball domèstic, a la reutilització i el reciclatge de tot tipus d’estris o al treball que es pot denominar voluntari o d’ajuda mútua. Aquests recursos, un cop convertits en moneda social, creen riquesa i benestar social a les comunitats on s’implementen.

Com funciona?
Actualment hi ha plataformes virtuals per gestionar els comptes dels usuaris, com el C.E.S. o l’Integral C.E.S.

Exemples de moneda social:
La moneda Sol-Violeta a Tolosa, França, s’està utilitzant per centenars d’usuaris. A més, està recolzada per institucions locals, en aquest cas l’ajuntament i dues caixes locals que faciliten el canvi d’aquesta moneda.
Hi ha altres exemples amb fins i tot més usuaris, com el Chiemgauer a Alemanya, on més de 2000 consumidors i més de 600 empreses funcionen amb aquesta moneda local.
Un altre ús de monedes socials seria com els Jimenos en Jímenez de la Frontera, un petit poble de Cadis: de moment tenen 38 usuaris que utilitzen aquesta moneda social per poder vendre productes i serveis.
No obstant això, existeixen també a Espanya monedes alternatives amb més de 1000 usuaris com és el cas de la Cooperativa Integral Catalana i la seva xarxa de Ecoxarxes estesa per tot Catalunya, l’objectiu és crear un nou sistema econòmic i social que funcioni independentment de l’economia formal i amb la seva pròpia moneda.

¿Quantes monedes socials hi ha a Espanya?
Encara van creixent de forma constant i molt ràpid a causa de la crisi, al gener de 2015 es van registrar al voltant de 215 monedes socials a Espanya. Tant sols les registrades a la plataforma de C.E.S.

Quant val una moneda social?
Tot depèn del tipus de moneda social i del que ha acordat el col · lectiu que la va crear. En la majoria dels casos: 1 unitat de moneda social = 1 euro. Com es el cas dels Ecos i Rius

Què es pot aconseguir amb una moneda social?
Es pot aconseguir tot tipus de béns, serveis o coneixements, fins i tot poder rebre part del sou o la totalitat en moneda social, Les opcions són infinites, sempre que hagin actors que utilitzin la moneda social de la teva zona a més de variats recursos per intercanviar.

Quins avantatges tenen?
Fomenta l’economia local: Com a eina econòmica local, com s’ha vist a França, una moneda social no és un fi en si mateix, sinó que serveix per generar més riquesa i apostar per la producció local .
Impedeix les bombolles econòmiques: Contràriament a una divisa internacional, una moneda social no te sentit acumular ja que no hi ha interessos. No hi ha especulació, ni inflació, deflació, etc …
Impulsa les relacions entre “veïns”: Permet dinamitzar el barri, conèixer-se i generar dignitat en aquesta zona. Amb una moneda social, comprar en una botiga amb aquesta eina significa apostar per allò local.
Genera participació ciutadana: Una moneda social existeix a base de la riquesa que crea la gent amb els seus béns i serveis. Així mateix empodera a la gent qui l’utilitza, permetent autoorganitzar-se fins a involucrar-se en la política local.

Quins són els inconvenients?
Nombre limitat d’usuaris: El principal inconvenient és l’escassetat d’usuaris. Si hi ha poques persones o empreses que el fan servir, la moneda social es veu molt limitada.

Es pot canviar una moneda social en euros?
En principi gairebé totes les monedes socials tenen paritat amb l’euro o la moneda nacional, la qual cosa no vol dir necessàriament que es pot canviar en euros: És una decisió que ha de prendre la comunitat impulsora de la moneda.

Sabies què …?
Existeixen ara mateix unes 5000 monedes socials a nivell mundial repartides en nombrosos països com ara Alemanya, Bèlgica, França, Gran Bretanya, Itàlia, i Japó a més de nombrosos països d’Amèrica Llatina.